Modules Opleiding Slager

Certificaat medewerker slagerij

Eenvoudige verkoopklare gerechten

In deze module leert men groenten en fruit wassen en schoonmaken, alsook eenvoudige soepen, sauzen, salades, gerechten en traiteurschotels bereiden volgens recept en deze opslaan in de koeling. Tijdens het leerproces heeft men ook aandacht voor het werken in teamverband, met het oog voor hygiëne en voedselveiligheid.

Bereiding vleesproducten (charcuterie)

In deze module leert men vleesproducten klaarmaken zoals rauwe en gekookte zouterij-producten, kookworsten, vleesbroden, droge worsten, leverbereidingen, bloedbereidingen, geleibereidingen.

Eenvoudige verwerking deelstukken

In deze module leert men het vlees controleren, de karkassen en/of stukken vlees uitsnij-den, uitbenen, afwerken en verdelen volgens opdracht. o Panklaar maken vers vlees

In deze module leert men vlees vermalen en vleesbereidingen maken en samenstellen volgens receptuur, alsook de visuele, geur- en temperatuurcontroles uitvoeren.

Toonbankpresentatie slagerij

In deze module leert men gerechten, slagerijproducten, (traiteur)schotels versieren en in de toonbank plaatsen, schikken en presenteren, kippen in de grill plaatsen alsook gerech-ten, slagerijproducten, traiteurschotels verpakken en etiketteren.

 

Certificaat slager-spekslager

Bestaat uit het certificaat van ‘medewerker slager’, aangevuld met de onderstaande modules.

Aankoop, verkoop en voorraadbeheer slagerij

In deze module leert men voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen maken, bewust omgaan met grondstoffen in relatie tot de kostprijs van de producten. Tevens leert men volledige dieren, karkassen, stukken vlees aankopen en onderhandelen in verband met de aankoopvoorwaarden, alsook het rode organenpakket sorteren.

Portioneren van vlees

In deze module leert men varkens, runderen, gevogelte, schapen, paarden, wild, exotisch vlees, konijnen… versnijden, een eerste verwerking van het vlees uitvoeren en het vlees in de koelruimte opslaan.

Specialiteiten verkoopklare gerechten

In deze module leert men soepen, sauzen, salades, gerechten en traiteurschotels met rund, varken, kalf, lam, schaap, paard, gevogelte, konijn, wild, vis… bereiden. o Bereiding halffabricaten en specialiteiten vleesproducten (charcuterie)

In deze module leert men halffabricaten en specialiteiten van vleesproducten klaarmaken zoals rauwe en gekookte zouterijproducten, kookworsten, vleesbroden, droge worsten, le-verbereidingen, bloedbereidingen, geleibereidingen, frituursnacks, vleesproducten in glas of blik…

Verwerking deelstukken en karkassen

In deze module leert men karkassen en/of stukken vlees ontvangen, controleren, verwer-ken en de stukken vlees verdelen volgens hun classificatie en hun aard.

Toonbankorganisatie en -verkoop slagerij

In deze module leert men gerechten, slagerijproducten, (traiteur)schotels versieren en in de toonbank plaatsen, alsook gerechten, slagerijproducten en -specialiteiten, traiteurscho-tels verpakken. Tevens leert men ook verkopen, de bestelling van de klant opnemen, hem informeren over de herkomst van het vlees en de bereidingswijze én de voorraad opvolgen en bestellingen plaatsen.

Stage slagerij

In deze module past men de competenties die in de voorgaande modules werden aange-leerd toe in een reële werkomgeving. Men ontvangt, controleert en verwerkt karkassen en/of stukken vlees en men verdeelt de stukken volgens hun classificatie en hun aard. Men leert ook werken in teamverband, met het oog voor hygiëne en voedselveiligheid.

Geïnteresseerd?

Pin It on Pinterest

Share This
X